Koiran ja kissan haavanhoidon ABC

Tuliko lemmikille haava? Ei hätää! Keräsimme sinulle yhteen artikkeliin ohjeet lemmikin haavanhoitoon. Pidä itsesi ja lemmikkisi mahdollisimman rauhallisena, silmäile tästä ohjeet ja ota tilanne haltuun. Tästä selvitään kyllä!

1. Hengitä syvään

ÄLÄ OHITA TÄTÄ!

Pari pitkää hengenvetoa, sisään ja ulos. Ja vielä kerran. Nyt tarvitaan malttia.

Oma rauhoittumisesi laskee myös eläimen stressitasoa ja siksi helpottaa vaurion tutkimista. Yritä omaksua jämäkkä, mutta tyyni ote. 

2. Tarkasta kokonaistilanne ja haava

Selvitä, onko haavoja useampi, ovatko ne syviä, ja mikä niistä vaatii ensimmäisenä huomiotasi. 

Haavan syvyyden arvioiminen ilman tutkimusvälineitä voi olla vaikeaa, mutta esimerkiksi runsas verenvuoto, haavan ympäristöön kertyvä turvotus ja haavassa näkyvät ihonalaiset kudokset (rasva, jänteet jne) kertovat, että kyseessä on syvä haava. Silloin on syytä lähteä heti eläinlääkäriin.

3. Hillitse verenvuoto

Jos haava vuotaa kovasti, paina sitä tasaisesti mahdollisimman puhtaalla kankaalla ja yritä pitää lemmikki paikallaan. Jos verta vuotaa solkenaan sydämen sykkeen tahtiin, on kova kiire eläinlääkäriin. 

Voit hillitä vuorota parhaiten tekemällä haavan päälle painesiteen esimerkiksi sideharsorullasta: Paina kokonainen sideharsorulla haavaa vasten ja kieputa sidettä tiiviisti rullan ja haavan ympäri. 

4. Arvioi eläinlääkärin tarve

Jos haava vuotaa runsaasti tai vaikuttaa muuten pahalta, olet varmasti tässä kohtaa jo matkalla eläinlääkäriasemalle. Älä jatka artikkelin lukemista, vaan keskity lemmikkiisi – eläinlääkäri hoitaa loput!

Jos taas puntaroit, hoituisiko haava kotikonstein, lue artikkeli hoidon tarpeen arvioinnista. Moni pinnallinen naarmu saadaan kuntoon itse hoitamalla.

5. Puhdista haava huolellisesti

Huuhdo haava runsaalla vedellä, jotta saat irtolian, karvat ja eritteet irtoamaan. Sumuta haava Septidin petillä ja taputtele kuivaksi puhtaalla kankaalla tai haavataitoksella. 

Älä käytä puhdistamiseen liian voimakkaita aineita, kuten vetyperoksidia, sillä ne voivat kirvellä, ärsyttää haavaa ja hidastaa ihosolujen uusiutumista.

Karvojen saksiminen tai ajaminen haavan ympäriltä auttaa sen puhtaanapidossa ja vähentää infektioriskiä. Käytä kuitenkin harkintaa: rimpuilevan eläimen haava-alueen käsittely turkinleikkuukoneella tai saksilla on riski sekin. 

6. Suojaa haava

Oma apu ei ole paras apu, kun kyse on koirien ja kissojen haavanhoidosta. Lemmikki “hoitaa” haavaa itse nuolemalla, ehkä rapsuttamallakin, ja saa näin haavan tulehtumaan. Osa lemmikeistä nuolee haavojaan niin intensiivisesti, että vaurioalue laajenee.

Käytä tarvittaessa kauluria tai suojapukua, jotta sisar hento karvainen ei pääsisi käsiksi haavaan. 

Jos haava tihkuttaa verta tai kudosnestettä, se kannattaa peittää imukykyisellä sidetaitoksella. Myös ulkoilun ajaksi haava on hyvä suojata kosteudelta ja lialta.

7. Seuraa paranemista

Tarkkaile haavaa päivittäin. Jos haavaa ympäröivä iho punoittaa tai turpoaa, haava haiskahtaa ja erittää märkää, on aika hankkiutua eläinlääkäriin. 

Eläinlääkärin juttusille kannattaa hakeutua myös, mikäli haava ei muutamassa päivässä ala parantua asteittain –  tai jopa huononee hoidosta huolimatta.

Useimmat pienet ja pinnalliset naarmut paranevat kotihoidolla nopeasti, eikä niistä kannata huolestua. Septidin Pet on turvallinen apu kaikkien lemmikin pienten haavojen hoitoon.

Discover more from Septidin

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading